2025-11-02
SOLTORKADE OLIVER
SOLTORKADE OLIVER

Förra årets succé med soltorkade oliver får en fortsättning även i år. Det vi förra året plockade hem till Sverige tog slut försvinnande fort. De soltorkade oliverna blev väldigt populära och vi är nu glada över att vi lyckats få fram ett samarbete med en lokal olivbonde som utöver sin olivolja även bibehåller familjens tradition med soltorkade oliver. Det är mormor i huset ”Yiayia” som hanterar framställningen av de soltorkade oliverna. Ytterligare en järnlady på den kretensiska landsbygden.

Landvalls soltorkade oliver framställs av Tsounati som är en av de vanligaste olivsorterna på Kreta. För att få fram riktigt goda soltorkade oliver ska oliverna hänga kvar i träden lite längre in på säsongen innan de skördas. Direkt efter skörd läggs oliverna i saltbad. En process som tar upp till en månad innan oliverna tappat sin bitterhet och blivit skrynkliga. Då sköljs överflödigt salt bort. Oliverna får sedan ytterligare en månad ligga och torka i direkt solljus så den genuina smaken av salt och oliver intensifieras och får smaklökarna att jubla och längta efter mer.

Landvalls soltorkade oliver är försvinnande goda och skänker verkligen en förnimmelse av Medelhavet.