Olivolja, salt & oregano

Våra produkter

Extra Virgin Olive Oil

Landvalls Extra Virgin Olive Oil är kärnan i vår verksamhet. Det är en egenproducerad och högkvalitativ olivolja från vår egen olivodling på Kreta, olivoljans förlovade land.  Olivoljan är framställd av handplockade oliver från våra ekologiska olivlundar, och erbjuder en fyllig och komplex smak som förhöjer alla dina maträtter. Den är kallpressad för att bevara de naturliga antioxidanterna och näringsämnena, vilket gör olivoljan både smakrik och hälsosam.

Oregano

Oregano är en av de nyttigaste kryddorna och innehåller mängder av antioxidanter. Landvalls Extra Prima Oregano är handplockad från de soliga sluttningarna av Kreta. Denna aromatiska krydda är torkad för att bevara sin intensiva smak och doft, vilket gör den till ett utmärkt tillskott i dina rätter. Perfekt att krydda allt på grillen, och sallader, kött och grytor från köket. Vår oregano ger en intensiv smak som förhöjer dina kulinariska kreationer.

Fleur de Sel / Havssalt

Vårt havssalt kommer från de rena och klara vattnen runt Kreta, är obearbetat och naturligt rikt på mineraler, vilket gör det till ett hälsosamt val för dina kulinariska äventyr. Fleur de Sel betyder saltblomma. Namnet kommer från tillverkningsprocessen där saltet växer fram på ytan av vattnet och bildar ett blomliknande mönster med sina kristaller. I både söta och salta rätter utvecklar och förbättrar vårt mineralrika havssalt smaken på ingredienserna och ger maträtten en ny dimension och sofistikerad Medelhavstouchtouch.

Soltorkade oliver

Landvalls soltorkade oliver framställs av Tsounati som är en av de vanligaste olivsorterna på Kreta. För att få fram riktigt goda soltorkade oliver ska oliverna hänga kvar i träden lite längre in på säsongen innan de skördas. Direkt efter skörd läggs oliverna i saltbad. En process som tar upp till en månad innan oliverna tappat sin bitterhet och blivit skrynkliga. Då sköljs överflödigt salt bort och oliverna får ligga och torka i direkt solljus i ytterligare ett par veckor. Efter ett par månaders beredning intensifieras den genuina smaken av salt och oliver som får smaklökarna att jubla och längta efter mer. Kort sagt en förnimmelse av Medelhavet.

Föreläsningar

Från träd till flaska – föredrag om olivolja från Kreta (ca 60 minuter)
Efter 36 år som polis i olika roller sadlade jag om till något helt annat och blev olivbonde på Kreta.

Ett märkligt steg kan tyckas men sagan började 2015 då vi köpte ett stenhus uppe i bergen på Kreta. Det var närmast tänkt som ett semesterhus men till huset följde en olivlund med drygt 50 olivträd. Detta väckte vår nyfikenhet och vi lärde oss relativt snabbt att det bästa att göra var att skörda oliverna och pressa till olivolja. Med hjälp av våra nyvunna kretensiska vänner och grannar fick vi fram på hösten samma år våra 60 första liter egenproducerad olivolja. Sedan dess har verksamheten expanderat och storleken på vårt bestånd av olivträd har tredubblats.

Med åren har jag av de lokala olivbönderna på Kreta lärt mig mycket i den ädla konsten att vårda olivträden, skörda oliverna och pressa till olivolja. I mitt föredrag ”Från träd till flaska” försöker jag med ord och bild beskriva det årliga kretsloppet från beskärning av träden tidigt på året till höstens skörd och pressning till olivolja.

Vid intresse kan föreläsningen bokas genom olivololja@landvall.se